Terug

Bekijk de dichtstbijzijnde dealer bij jou in de buurt!

Moet je voor een scootmobiel een rijbewijs hebben?

Moet je voor een scootmobiel een rijbewijs hebben?

Er zijn tegenwoordig zoveel elektrisch aangedreven voertuigen te koop dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet qua wet- en regelgeving. Zo krijgen de dealers van IVA Mobility regelmatig de vraag of je als bestuurder van een scootmobiel nu wel of geen rijbewijs moet hebben. In dit artikel geven wij het antwoord op deze prangende vraag.

Geen kentekenplicht, geen rijbewijs nodig
In de Wegenverkeerswet staat dat je voor het besturen van een scootmobiel op de openbare weg geen auto- of bromfietsrijbewijs hoeft te hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld snorfietsen en scooters met een maximum snelheid tot 25 kilometer per uur, heeft een scootmobiel ook geen kentekenplicht. Aangezien de Rijksoverheid bij wet heeft bepaald dat voor alle voertuigen met een blauw of geel kentekenplaatje een autorijbewijs, motorrijbewijs of bromfietsrijbewijs nodig is, is duidelijk dat dit niet geldt voor bijvoorbeeld elektrische fietsen, Sagways, Stints en dus ook scootmobielen.</p> 

Verplichte of vrijwillige deelname aan scootmobielcursus
Zonder te stigmatiseren kunnen we stellen dat met name veel ouderen en mensen met een fysieke en/of geestelijke beperking met veel plezier gebruikmaken van een scootmobiel. Het is een ideaal vervoermiddel waarmee deze doelgroepen hun mobiliteit en sociale contacten kunnen onderhouden, zonder altijd afhankelijk te zijn van anderen. Om optimaal en veilig gebruik te kunnen maken van zo’n vaak vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of uit een Persoons Gebonden Budget (PGB) verstrekte voorziening, hebben tal van gemeenten en belangenorganisaties cursussen opgezet voor het goed leren omgaan met een scootmobiel. In sommige gemeenten is deelname aan zo’n cursus zelfs verplicht gesteld bij het verstrekken van een scootmobiel.

Scootmobieltraining bewijst zijn waarde
De wet- en regelgeving is soms niet op alle punten even duidelijk, maar op een veilige manier aan het verkeer deelnemen is uiteindelijk vooral de eigen verantwoordelijkheid van elke weggebruiker. Heeft u ervaring met het besturen van een auto of motor, dan zal het rijden op een scootmobiel u waarschijnlijk makkelijker afgaan dan wanneer u nooit eerder een elektrisch of motorisch aangedreven voertuig hebt bestuurd. Tijdens een korte cursus kunt u in dat geval wennen aan het rijden en manoeuvreren met een scootmobiel. Zo gaat u met meer zelfvertrouwen en kennis van de belangrijkste basisregels de weg op. Dat is op de eerste plaats goed voor de verkeersveiligheid en u zult merken dat u hierdoor ook nog meer kunt genieten van het rijcomfort en het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Precies om die redenen rijden er nu al zo’n 400.000 Nederlanders op een scootmobiel.

IVA Mobility stimuleert veilig gebruik scootmobiel
De kosten voor het volgen van een al dan niet verplichte scootmobieltraining worden vanuit de WMO of het PGB vergoed. Voor mensen die zonder medische indicatiestelling zelf een scootmobiel aanschaffen zijn de kosten voor zo’n cursus voor eigen rekening. IVA Mobility beperkt zich met haar ruim 200 dealers tot het leveren en onderhouden van scootmobielen van topkwaliteit. Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw nieuwe IVA scootmobiel adviseren wij om er niet zo maar zonder enige rijervaring mee de openbare weg op te gaan. Bij aflevering van uw scootmobiel krijgt u van onze experts uitleg over de bediening en tevens wordt alles op maat voor u afgesteld. Heeft u daarnaast nog vragen, stel ze gerust aan de desbetreffende IVA-dealer. Zij helpen u graag veilig op weg!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    IVA Mobility BV 4 / 5 - 34 Reviews @ Trustpilot
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »