Terug

Bekijk de dichtstbijzijnde dealer bij jou in de buurt!

Waarom de helmplicht niet geldt voor de scootmobiel

Waarom de helmplicht niet geldt voor de scootmobiel

De hoge heren in Den Haag zijn er weer eens in geslaagd om een nieuwe wet in te voeren die voor een hoop onrust en een berg vragen zorgt. Na veel gedraai en getwijfel wordt er voor snorfietsen en -scooters met een blauwe kentekenplaat met ingang van 1 januari 2023 een helmplicht ingevoerd. Eén van de meest gestelde vragen is, geldt dat dan ook voor iedereen die een scootmobiel heeft? Nee dus!

Scootmobiel vormt uitzondering op de regels
De helmplicht geldt voor alle snorfietsen en -scooters met een blauw kentekenplaatje. Deze categorie voertuigen heeft een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Dat de gemiddelde elektrische fiets zeker zo hard rijdt heeft er vooralsnog niet toe geleid dat je ook op een E-bike een helm moet dragen. Die willekeur zorgt dus al voor een hoop verwarring en onvrede. Maar wat is de reden dat ook mensen met een scootmobiel niet onder de nieuwe helmplicht vallen? Nou, dat zijn er een aantal. 

Scootmobiel onderscheidt zich op gebied van veiligheid
Op de eerste plaats maakt men bij de helmplicht onderscheid tussen voertuigen met en zonder blauw kenteken. Net als een E-bike heeft ook een scootmobiel geen kentekenplaatje. Ook hebben de geleerden die de regels en wetten bepalen meegewogen dat een scootmobiel met drie of vier wielen aanmerkelijk stabieler op de weg ligt dan een scooter of snorfiets op twee wielen. De kans dat je tijdens het rijden van je scootmobiel met armsteunen valt en op je hoofd terechtkomt is nihil. Als derde argument om (nog) geen helm verplicht te stellen voor scootmobielen gaat men ervanuit dat een scootmobiel aanmerkelijk langzamer rijdt dan een snorfiets of scooter. Iets minder zwaar telt mee dat een scootmobiel meer opvalt in het verkeer, door de wat bredere uitvoering, goede verlichting en reflectie. Dit alles bij elkaar verklaart waarom de helmplicht niet geldt voor bestuurders met een scootmobiel.

Scootmobiel houdt status aparte
Wij hebben als leverancier van IVA scootmobielen natuurlijk geen glazen bol en de wegen van degenen die de wet bepalen zijn vaak ondoorgrondelijk. Op basis van de eerder genoemde argumenten lijkt het ons echter onwaarschijnlijk dat er binnenkort ook een helmplicht voor scootmobielen komt. Dan nog eerder voor de hordes elektrische fietsen die je links en recht voorbij komen vliegen op het fietspad.

Laat u goed informeren door onze deskundige IVA-dealers
Ons advies is om je bij de aanschaf of bruikleen van een IVA scootmobiel goed te laten adviseren door onze dealers. Dat geldt zeker ook voor het stellen van vragen die betrekking hebben op uw eigen veiligheid in het verkeer. Let wel: U bent niet verplicht om een helm te dragen, maar als u dat zelf toch een veilig gevoel geeft informeer dan gelijk bij uw IVA-dealer naar de meest geschikte helm. Dan wordt uw helm met eventuele andere extra accessoires direct bij aflevering van uw scootmobiel meegeleverd.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    IVA Mobility BV 4 / 5 - 34 Reviews @ Trustpilot
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »