Terug

Bekijk de dichtstbijzijnde dealer bij jou in de buurt!

Het voorjaar breekt aan, is uw scootmobiel er klaar voor?

Het voorjaar breekt aan, is uw scootmobiel er klaar voor?

De lange donkere, kletsnatte en stormachtige wintermaanden liggen weer achter ons en de lente staat voor de deur. De hoogste tijd om er weer eens lekker op uit te gaan met uw scootmobiel. Om dit voorjaar en deze zomer zorgeloos en veilig uw ritjes te kunnen maken heeft IVA Mobility een aantal handige tips.

Specialist in verkoop én service!
Van degenen die bij ons een nieuwe of gebruikte 3- of 4-wielige scootmobiel hebben gekocht krijgen wij op onze servicepunten (dealeradressen) juist net na de winter extra veel vragen die betrekking hebben op onderhoud en service. Dat is op zich niet zo vreemd, want veel mensen halen hun scootmobiel dan pas weer van stal. De belangrijkste punten die uzelf of iemand uit uw familie of kennissenkring even goed na moeten kijken, hebben de servicemonteurs van IVA Mobility voor u op een rijtje gezet.

Controleer de banden
Na een periode van stilstand kan de bandenspanning zijn gedaald. Controleer met een bandenspanningsmeter of er genoeg lucht in de banden zit. Dit kunt u eventueel ook bij de lokale fietsenmaker of bij een willekeurig tankstation laten doen. Naast het op de juiste spanning brengen van de banden is het ook aan te bevelen om te kijken of er op alle banden nog wel voldoende profiel zit en of er geen droogtescheurtjes of andere beschadigingen te zien zijn. Ons advies is om bij twijfel de band of banden direct te laten vervangen. Zo beperkt u de kans dat u met bandenpech onderweg komt te staan aanzienlijk. Ook zult u merken dat uw scootmobiel veel soepeler rijdt en lichter stuurt met een set goede banden die op de juiste spanning staan. Bijkomend voordeel is dat uw accu daardoor ook nog eens langer meegaat.

Hoe staat het met de aandrijving en het remsysteem?
Voor optimaal comfort en zorgeloos rijplezier moet ook de aandrijving en alle onderdelen die daar deel van uit maken goed functioneren. Het gaat in dit geval bijvoorbeeld over het remsysteem, de wiellagers en de assen en flexibele as-verbindingen die de kracht van de elektromotor van uw scootmobiel overbrengen op de wielen. Laat dit soort vitale onderdelen bij voorkeur door een vakman nakijken. Dit is zeker voor degenen die intensief gebruikmaken van hun scootmobiel aan te bevelen. De aandrijving heeft in dat geval extra veel te lijden.

Werkt de verlichting correct?
In het verkeer draait het om zien en gezien worden. Het is daarom van belang voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, dat de verlichting van uw scootmobiel in orde is. Dat betreft de koplamp en achterlichten die u in het donker en bij slecht zicht inschakelt, maar zeker ook voor de remlichten en de knipperlichten. In dit geval is het altijd handig om een setje reservelampjes bij de hand te hebben. Een defecte lamp is eenvoudig te vervangen en vul uw setje reservelampjes direct weer aan als u een bepaald type lamp hebt moeten vernieuwen.

Is de accu in goede conditie?
Het is een misvatting te denken dat de accu van een scootmobiel die een langere tijd heeft stilgestaan, niets te lijden heeft. Om de levensduur van de accu van uw scootmobiel te verlengen is het regelmatig opladen van de accu sterk aan te bevelen. Dus ook als hij heel de winter op stal staat. De prestaties van een accu nemen namelijk af als deze lange tijd niet wordt belast en dat heeft weer invloed op de actieradius, de afstand die u met een volle accu af kunt leggen. Twijfelt u over de conditie van uw accu, laat deze dan even doormeten bij de lokale fietsenmaker of garagebedrijf.

Regelmatig poetsen geeft uw scootmobiel glans
Poets uw scootmobiel regelmatig met een vochtige doek en gebruik daarbij nooit chemische of schurende reinigingsmiddelen. Dat zorgt namelijk voor krassen of doffe plekken in de laklaag. Rijdt u veelvuldig op glibberige polderwegen of over onverharde paden, kijk dan ook af en toe of de modder niet is opgehoopt in de wielkasten. In verband met de gevoelige elektronische aandrijving en de onderdelen voor de verlichting, remmen etc. adviseren wij om opgehoopt vuil met de hand te verwijderen en daarbij geen gebruik te maken van een hogedrukreiniger. Dat levert vaak vervelende storingen op door vocht of losgeraakte stekkerverbindingen.

Nog enkele praktische tips van IVA Mobility
Tot slot nog een paar algemene tips. Zorg voor een goede reflectie aan de achterzijde van uw scootmobiel, zodat u extra opvalt voor medeweggebruikers. Het meest simpele is het om een reflecterend veiligheidshesje om de rugleuning van uw zitplaats te bevestigen. Zorg er ook voor dat u altijd een mobiele telefoon en wat te eten of drinken bij u heeft als u ergens buitenaf gaat rijden met uw scootmobiel. Dat is zeker bij pech onderweg heel handig en ook voor thuisblijvers is het een fijn gevoel dat u onderweg altijd bereikbaar bent. Begeeft u zich op onbekend terrein, schakel dan eventueel de navigatie in op uw mobiel. Het tijdens langere ritten bij de hand houden van een betrouwbare weer-app is in ons onberekenbare Nederlandse klimaat ook wel handig. Begin zo net na de winter eerst met wat kortere ritjes, zodat u en uw scootmobiel weer een beetje aan elkaar kunnen wennen.

Maak gebruik van onze landelijk dealernetwerk!
Zoekt u een nieuwe of gebruikte scootmobiel, bepaalde onderdelen, plaatwerk of heeft u bepaalde vragen over service, onderhoud en reparatie voor uw scootmobiel? Neem dan contact met ons op. Er zit altijd een IVA Mobility dealer bij u in de buurt of wij komen bij u langs met onze mobiele service. Met IVA Mobility blijven jong en oud altijd lekker mobiel!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    IVA Mobility BV 4 / 5 - 34 Reviews @ Trustpilot
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »