Onopgemerkt een scooter stelen, dat kan toch helemaal niet? Blijkbaar wel. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit werden in 2017 alleen al in Amsterdam 1246 scooters en brommers gestolen. Slechts 450 exemplaren werden hiervan weer teruggevonden. In Zuid-Holland lag dit aantal lager met 636 diefstallen, waarvan 161 exemplaren weer opgespoord werden. Zorg dat de vermissing van jouw scooter geen onderdeel uitmaakt van het aantal diefstallen in 2018 en onderneem de nodige maatregelen.
Altijd op slot
Ook al woon je in een kleine plaats of gemeente, zet je scooter altijd op slot. Ook al ben je maar even weg voor vijf minuten en zet je de scooter achter een woning neer. Naast de vergrendeling van het stuurslot, heb je nog een stevig slot nodig waar jij je tweewieler vast kunt maken aan bijvoorbeeld een hek, lantaarnpaal of fietsenrek. Zo voorkom je dat dieven er alsnog vandoor gaan met je scooter door deze op een aanhanger te zetten en snel weg te rijden.
Investeer in een goed slot met een ART-keurmerk voor een stevige vergrendeling. Deze sloten zijn namelijk getest en goedgekeurd op het gebied van mechanische beveiliging. Kies in dit geval voor een slot uit de categorie met vier sterren of minimaal drie sterren, deze zijn het meest geschikt voor scooters en motors. Koop met verstand, bij de meeste verzekeraars moet je namelijk in bezit zijn van een slot met dit keurmerk om je scooter te kunnen verzekeren bij de betreffende maatschappij.
Denk om je kenteken
Dieven hebben het niet alleen gemunt op de onderdelen van je scooter, ook het kenteken is populair. Deze schroeven ze los, om vervolgens de identiteit van jouw tweewieler te gebruiken voor criminele praktijken. Denk hierbij aan de tank volgooien en wegrijden bij het tankstation zonder te betalen, of ze verkopen je scooter in het buitenland. Maak het dieven onmogelijk met jouw kenteken aan de haal te gaan en maak het plaatje vast met popnagels. Heb je geen voorzorgsmaatregelen genomen en is het plaatje gestolen? Doen dan altijd aangifte. Het is niet alleen verboden om zonder kenteken te rijden, maar de aangifte is ook een bewijs dat jij niets te maken hebt met wat er met het nummerbord is gebeurd na het moment van diefstal.
Tags
De politie adviseert op de officiële website verder nog om een uniek kenmerk aan alle onderdelen van je scooter toe te voegen door middel van een tag. Dit is een kleine chip en werkt als een elektronisch merkteken. Aan deze chip wordt een nummer gelinkt, zodat de eigenaar altijd achterhaald kan worden met behulp van speciale apparatuur. De tag toevoegen aan elk onderdeel heeft wat werk nodig, maar dit is zeker niet zonder reden. Dieven halen, nadat ze de scooter buiten hebben gemaakt, de tweewieler uit elkaar om vervolgens de onderdelen los te verkopen op de zwarte markt. En dat is wel het laatste waar je op zit te wachten als je afhankelijk bent van je scooters als vervoersmiddel.
Meer weten over verzekeringen?
Wil je graag je scooter verzekeren tegen diefstal en schade, maar weet je niet goed hoe? Wij leveren niet alleen scooters en accessoires voor deze tweewieler, maar zijn ook adviseur en tussenpersoon van ANWB-verzekeringen. Neem dus gerust contact op met al je vragen over scooterverzekeringen in het geval van diefstal, een aanrijding of rechtsbijstand na een ongeluk.